Het project INZET
In december 2011 is het IPIN project INZET van start gegaan. Het betreft een project in de IPIN – regeling van het ministerie van EZ (uitvoerend orgaan Agentschap NL, per 1-1-2014 Rijksdienst voor Ondernemend Nederland- RVO). De coöperatieve vereniging Zeenergie is de initiatiefnemer van het project en tevens de aanvragende partij voor subsidie c.q. de penvoerder van het project. Beoogde einddatum van het project is 1 januari 2015. Het project is opgedeeld in drie fasen: onderzoek, ontwikkeling en implementatie. De kosten van het project zijn begroot op € 2,1 miljoen, waarin € 928.000,- als subsidie.
In het project wordt gewerkt aan oplossingen voor het uitbalanceren van energievraag en -aanbod door buffering binnen een afgebakend energieverzorgingsgebied. Studie dient uit te wijzen wat de optimale vorm van buffering moet zijn (omvang, vorm van opslag en locatie). Parallel wordt uitgewerkt hoe energie middels een energiemanagement systeem gestuurd kan worden.
Het project heeft tot doel om te komen tot een operationele werkwijze waarop productie en verbruik van elektrische energie binnen de grenzen van de gemeenten Zeewolde en Almere met elkaar op middenspanningsgebied in balans gebracht kunnen worden. Wat lokaal wordt opgewekt moet ook primair lokaal gebruikt worden. Het opslaan van energie voor de korte termijn, de middellange termijn en de lange termijn moet binnen bovengenoemde geografische grenzen worden uitgewerkt.
De theoretische gevormde uitgangspunten in de vorm van (bij voorkeur werkende) modellen worden uitgewerkt en waar mogelijk binnen de tijdstermijnen van het project daadwerkelijk gerealiseerd. Daaraan gekoppeld wordt een kostencalculatie (voor het ontwerp, de implementatie en de operationele fase) opgeleverd die input geeft voor het opstellen van de businesscase.
Het project heeft als uiteindelijk doel dat het de stakeholders oplevert:
- een betere prijs voor exploitanten van groene energie (primair windenergie);
- lagere energiekosten voor de afnemers;
- vermijden van netwerk investeringen voor de netbeheerder;
- betere koppeling tussen windenergie opbrengst en energieverbruik voor de samenleving;
- een opschaalbaar concept.
Tevens wordt een advies opgesteld over de mogelijke aanpassingen van wet en regelgeving die passen bij een dergelijke innovatieve en ecologisch verantwoorde aanpak
De actuele voortgang is dat er wordt een afwegingsmatrix gemaakt waarin de verschillende bufferopties worden getoetst zodat de meest geschikte bufferoptie kan worden bepaald. Daarnaast komen in beeld de bevindingen per bedrijf/faciliteit/fabriek en de mogelijk aanspreekbare flexibiliteit in het energiehuishouden van de grootverbruikers. Deze projectresultaten zullen eind februari door de onderzoekers worden opgeleverd.
De stakeholders
- De producten/leveranciers die een actieve rol vervullen in het werkgebied van het project.
- De deelnemende overheden in het werkgebied van het project.
- De beheerder van de publieke nutsvoorzieningen in het werkgebied van het project.
- De penvoerder en initiatiefnemer van het project en vertegenwoordiger van de potentiële gebruikers van lokaal geproduceerde groene energie.
- De stuurgroep heeft de bevoegdheid om het project te sturen binnen de kaders die zijn verstrekt door de stakeholders en het ministerie van ELI / IPIN-programma welke zijn vastgelegd in de projectbeschikking.
Rolverdeling en verantwoordelijkheid
De penvoerder is voorzitter van de stuurgroep en is eindverantwoordelijk voor het project. De voorzitter ziet erop toe dat het project gedurende de hele levensduur gefocust blijft op het realiseren van de doelstellingen en op het opleveren van een product dat de geraamde opbrengsten realiseert. De voorzitter ziet erop toe dat het project rendement oplevert door erop toe te zien dat aan een kostenbewuste aanpak wordt voldaan en dat het project in evenwicht vindt tussen de verwachtingen van de potentiële eindgebruikers, de producenten en leveranciers en de lokale publieke belangen.
De vertegenwoordiger van de producenten en leveranciers is verantwoordelijk voor het specificeren van de behoeften van degenen die de groene energie produceren en voor het contact tussen zijn achterban en het projectmanagementteam (projectmanager en werkgroepleiders). Hiermee ligt er een eindverantwoordelijkheid dat de geraamde opbrengsten, die de basis vormen voor het project, worden gerealiseerd bij deze vertegenwoordiger.
De vertegenwoordiger van de publieke infrastructuur (de netbeheerder) is verantwoordelijk voor het specificeren van de kwaliteit van de benodigde infrastructuur in relatie tot de wettelijke taken, onder meer de leveringszekerheid en betrouwbaarheid. Verder, naar redelijkheid en billijkheid, het beschikbaar stellen van relevante informatie om de projectproducten te kunnen ontwerpen, ontwikkelen en implementeren. Dit omvat zowel technische informatie als wet- en regelgeving informatie.
De vertegenwoordiger namens de deelnemende overheden, en vooralsnog namens de binnen de betreffende gemeenten aanwezige huishoudens en bedrijven, draagt zorg voor het behouden en verkrijgen van draagvlak voor het project bij de potentiele gebruikers. Het belang van goede communicatie is evident en het daadwerkelijk invullen van deze communicatie zal verzorgt worden door deze vertegenwoordiger.